Vše co potřebujete vědět o krémech s ochranou proti UV záření

Každodenní používání krémů s ochranou proti UV záření je jednou z nejdůležitějších součástí každé skincare rutiny, a to bez ohledu na věk, typ, nebo stav pleti. Jedná se o jeden z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zachovat a udržet krásu, zdraví a vitalitu své pleti i do budoucna. Sluneční záření prokazatelně poškozuje pokožku, vede k jejímu předčasnému stárnutí a tvorbě vrásek a v neposlední řadě může způsobit rakovinu kůže. Navíc způsobuje zvýšenou tvorbu melaninu, která vede k tvorbě tmavých skvrn a nerovnoměrného tónu pleti a poškozuje kolagen a elastin v pokožce, což vede k poklesu pružnosti a pevnosti pleti. Opalovací krém bychom měli nanášet denně a každé dvě hodiny aplikaci opakovat, protože jeho ochranné vlastnosti postupně během dne klesají.

Ochrana pokožky

Nejdůležitějším důvodem, proč používat opalovací krém, je bezpochyby ochrana pokožky před nepříznivými účinky slunečního záření UVA a UVB. Ochranné krémy výrazně snižují riziko vzniku závažných zdravotních problémů.

Prevence známek stárnutí

Klíčem ke zdravé, mladistvé pleti bez známek stárnutí, vrásek a stařeckých skvrn je prevence a u ochrany před slunečním zářením to platí dvojnásob. UVA záření je přítomno po celý rok a je relativně stabilní i za zataženého nebe. Proniká hluboko do kůže, poškozuje kolagen a elastin, což vede předčasnému stárnutí kůže a k tvorbě vrásek, ztrátě elasticity a k ochablé pokožce. Stimulací melanocytů, buněk odpovědných za produkci melaninu navíc způsobuje hyperpigmentaci v podobě pih a stařeckých skvrn.

SPF faktor

Když si vybíráte nový opalovací krém, nejčastěji se setkáte se dvěma pojmy: SPF a PA. SPF je číselná hodnota, která označuje stupeň ochrany opalovacího krému před UVB zářením – jedná se o středněvlnné paprsky, které pronikají do vnějších vrstev kůže, jsou zodpovědné za spálení pokožky a přispívají k vzniku rakoviny kůže. UVB záření je silnější v létě a ve vyšších nadmořských výškách. Číslo SPF, které je uvedeno na obalech opalovacích prostředků, ukazuje, kolikrát déle můžete zůstat na slunci, aniž byste se spálili ve srovnání s dobou, za kterou byste se spálili bez použití ochranného faktoru. Například krém s SPF 30 by měl prodloužit dobu, za kterou se nespálíte 30x. SPF se vztahuje pouze na ochranu proti UVB záření a nezohledňuje ochranu proti UVA záření.

PA faktor

PA je asijské označení stupně ochrany proti UVA záření, které je dlouhovlnné a je zodpovědné za pronikání hluboko do kůže, může způsobit její dlouhodobé poškození, včetně předčasného stárnutí a rizika vzniku kožních nádorů. V západních zemích se setkáváme s piktogramem UVA v kroužku, které značí, že krém chrání také před UVA paprsky. Co se PA označení týče, stupeň ochrany je určen jednou až čtyřmi plusovými značkami uvedenými za písmeny PA. Čím více plusů je uvedeno, tím vyšší je ochrana proti UVA záření. Kombinace vysokého SPF a vysokého počtu plusů uvedených v označení PA na opalovacím krému je považována za vysokou úroveň ochrany proti slunečnímu záření, která chrání jak před spálením, tak před pronikáním škodlivého UVA záření do kůže.

Jaký krém a jak používat?

Vždy používejte krém s širokospektrální ochranou – to znamená, že chrání jak před UVA, tak před UVB zářením. Aplikujte ho na obličej a vystavené části těla každý den, i když jste v interiéru nebo v zimním období nejlépe 20 minut předtím, než vyrazíte ven a při pobytu venku nanášejte každé dvě hodiny znovu.

Rozdíl mezi minerální a chemickou ochranou proti slunci

Minerální i chemické filtry poskytují účinnou ochranu před UV zářením, způsob, jakým tak činí, se však liší.

Minerální filtry

Minerální opalovací krémy, někdy označované jako fyzikální, využívají přírodní minerály, jako je oxid zinečnatý, k vytvoření ochranné bariéry na povrchu pokožky, která v podstatě blokuje a rozptyluje UV paprsky dříve, než se dostanou k pokožce. Minerální opalovací krémy jsou obvykle vhodnější pro citlivou nebo lehce podrážditelnou pokožku díky svému jemnějšímu složení, nicméně ve většině případů zanechávají na pleti bílý podtón, a nemusí tak být vhodnou volbou pro osoby s tmavším odstínem pleti. Jejich výhodou proti chemickým filtrům je, že chrání pokožku okamžitě po aplikaci. 

Chemické filtry

Chemické opalovací krémy naproti tomu obsahují organické sloučeniny, které škodlivé paprsky absorbují a přeměňují je na neškodné teplo. Chemické opalovací krémy jsou obecně oblíbenější díky své lehké textuře, která nezanechává bílý film. Jejich chemické složení však může vyvolat podráždění u osob s citlivou pletí. Plná ochrana proti UV záření nastává asi 20 minut po aplikaci krému, je proto třeba krém nanášet s předstihem, než vyrážíme ven.

Hybridní opalovací krémy

Takto jsou označovány krémy spojující výhody jak chemických, tak minerálních filtrů.

NEJLEPŠÍ CHEMICKÉ OPALOVACÍ KRÉMY

BEAUTY OF JOSEON Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+PA++++

Tento opalovací krém je pro mnohé svatým grálem a je proslulý svým lehkým složením, které se snadno vpíjí do pokožky, aniž by zanechávalo mastný, či bílý film. Vyživující SPF Beauty of Joseon je navíc navrženo tak, aby nejen poskytovalo ochranu, ale také hloubkově hydratovalo pokožku. To z něj spolu se seznamem zklidňujících a k pleti šetrných složek činí bezpečnou volbu pro ty, kteří mají suchou nebo citlivou pleť.

SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF 50+ PA++++

Kromě velmi vysoké ochrany proti UVA a UVB záření dodává tento bestseller mezi opalovacími krémy pleti hloubkovou hydrataci, která vydrží po zbytek dne a zanechává pokožku rozjasněnou se svěžím vzhledem. Složení je obohaceno o šetrné a zklidňující složky, jako je pupečník asijský a kyselina hyaluronová, aby byl vhodnou volbou pro jakýkoli typ pleti.

NUMBUZIN No.1 Clear Filter Sun Essence SPF 50+ PA ++++

Krém obsahuje kromě širokospektrální ochrany, která má podle klinických testů pleť chránit až deset hodin, také účinnou směs zklidňujících složek, jako jsou listy srdcovky, či výtažek z pupečníku asijského. Krém zklidňuje a hydratuje pleť, aniž by ucpával póry, lehoučké složení se snadno nanáší a zanechává pleť zářivou.

ROUND LAB Birch Juice Moisturizing Sun Cream SPF50+PA++++ 

Krém s lehkou texturou, který kromě ochrany udržuje pokožku vyživenou a svěží. Březová míza vytváří na pleti ochrannou bariéru, která zabraňuje ztrátě vody a udržuje pokožku hydratovanou. Niacinamid reguluje tvorbu kožního mazu, rozjasňuje a vyrovnává tón pleti. Díky složení bez alkoholu a umělých parfémů je krém vhodný i pro citlivou a podrážděnou pleť, kterou zklidňuje a zanechává ji hladkou a rozjasněnou. Je také ideální jako primer pod make-up.

HARUHARU Wonder Black Rice Moisture Airyfit Daily Sunscreen SPF50+ PA++++

Ideální krém pro smíšené, či mastné typy pleti. Silně antioxidační výtažek z černé rýže spolu s adenosinem bojují proti stárnutí pokožky a extrakt ze srdcovky spolu s ceramidy posilují kožní bariéru a zklidňují podráždění. Díky niacinamidu krém rozjasňuje matnou pleť a vyrovnává její tón a texturu. Sametově lehká textura se snadno a rychle vpíjí do pokožky, nezanechává bílý film, ani pocit mastnoty. Pleť je hedvábně hladká a s polomatným finišem. Krém je veganský a vhodný i pro citlivou pleť.

NEJLEPŠÍ MINERÁLNÍ OPALOVACÍ KRÉMY

SKIN1004 Madagascar Centella Air-Fit Suncream Light SPF 30 PA++++

Složení s centelou asijskou a niacinamidem rozjasňuje pleť a pomáhá zesvětlovat hyperpigmentaci. Díky jemnému složení je ideální pro citlivé typy pleti a jeho snadno a  rychle vstřebatelná textura má navíc protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

HARUHARU Wonder Black Rice Pure Mineral Relief Daily Sunscreen SPF50+ PA++++

Krém s velmi vysokým stupněm ochrany proti slunečnímu záření, který díky přírodním výtažkům pokožku nejen chrání, ale i hýčká. Olej z rýžových otrub a kyselina hyauluronová vyživují a hydratují pokožku a extrakt z toulně srdčité spolu s ceramidy posilují kožní bariéru a zklidňují podráždění. Krém je veganský a je vhodný i pro citlivou pleť.