Jak se starat o pleť v horkých letních měsících

Vítejte na našem letním blogu o péči o pleť, kde se věnujeme nejčastějším otázkám týkajícím se péče o pleť v letních měsících. S ostrým sluncem a stoupajícími teplotami je pro ochranu a výživu pleti zásadní přizpůsobit skincare rutinu teplotním podmínkám. Pojďme se společně podívat na časté letní problémy s pletí a na užitečné tipy, které vám pomohou dosáhnout zdravé a zářivé pleti po celé léto.

Nejčastější otázky týkající se letní péče o pleť

Jak často se v létě mazat opalovacím krémem?

Krém s ochranou proti UV záření se doporučuje používat  každý den, a to i v zamračených dnech. Opalovací krém nanášejte alespoň 15-30 minut před pobytem na slunci, aby se mohl do pokožky řádně vstřebat. Opětovně se natírejte každé dvě hodiny, zejména pokud plavete nebo se potíte, protože opalovací krém se může smýt nebo ztratit svou účinnost. Tip: Pro snadnou reaplikaci ochrany před slunečním záření bez poškození make-upu vám skvěle poslouží krémy v tyčince.

Mám v létě používat jiný hydratační krém?

V létě můžete přejít na lehčí hydratační krém na vodní bázi, který neobsahuje olej. U těchto typů hydratačních krémů je méně pravděpodobné, že budou v horkém a vlhkém počasí ucpávat póry nebo působit na pleť těžce. 

Mohu vynechat hydratační krém, pokud se mi pleť v létě mastí?

Ne, hydratace je důležitá, i když se vám pleť v létě mastí. Vynechání hydratačního krému může vést k tomu, že vaše pleť začne produkovat více oleje, aby nahradila nedostatek hydratace, což může způsobit mastnější pleť a tvorbu pupínků. Vyberte si lehký hydratační krém nebo gel bez obsahu oleje, který je vhodný pro váš typ pleti, abyste ji udrželi v rovnováze a hydratovali.

Jak mohu zklidnit pokožku spálenou sluncem?

Pokud se spálíte, existuje několik způsobů, jak pokožku zklidnit. Použijte gel z aloe vera nebo zklidňující hydratační krém, který pomůže zklidnit pokožku a zmírnit zarudnutí a nepříjemné pocity. Pro úlevu používejte chladné koupele nebo chladné obklady. Pijte hodně vody, abyste tělo hydratovali zevnitř. Vyhýbejte se dalšímu pobytu na slunci, dokud se pokožka zcela nezahojí.

Které složky bych měl(a) vyhledávat v letních produktech péče o pleť?

V letních produktech péče o pleť můžete hledat složky, jako je kyselina hyaluronová, glycerin nebo aloe vera, které poskytují hydrataci a pomáhají zklidnit pokožku vystavenou slunci. Navíc antioxidanty, jako je vitamin C nebo extrakt ze zeleného čaje, mohou pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem a vlivy životního prostředí. Vždy si vybírejte produkty vhodné pro váš typ pleti.

Tipy pro zdravou a spokojenou pleť v letním období

Nepodceňujte reaplikaci krému s vysokým ochranným faktorem proti UV záření

Ochrana pokožky před UV zářením je zásadní pro prevenci proti stárnutí pleti a hyperpigmentaci. Vždy používejte širokospektrální opalovací krém s ochranným faktorem SPF alespoň 30 a zejména při pobytu na slunci jej každé dvě hodiny znovu nanášejte.

Tip: 

ISNTREE Hyaluronic Acid Airy Sun Stick SPF50+ PA++++

Praktické balení hydratačního opalovacího krému, díky kterému se přípravek snadno a rychle aplikuje kdekoli a kdykoli - dokonce i na make-up bez toho, aby ho zničil. Chrání pokožku před škodlivými UVA a UVB zářeními, aniž by na pleti zanechával bílý film, nebo lepkavý či mastný pocit. Díky kyselině hyaluronové a bohatě vyživujícím složkám, jako olivový olej, ceramidy, rozjasňující niacinamid a rostlinné výtažky pokožku hydratuje a chrání před oxidačním poškozením.

 Používejte lehká hydratační séra

Zařaďte multifuknční séra s vodovou texturou, která nahradí několik produktů v péči o pleť, rychle se vstřebají a nezanechají na pleti mastný, či lepkavý pocit.

 Tip:

 SKIN1004 Madagascar Centella Asiatica 100 Ampoule

Ampule obsahující 100% koncentraci čistého extraktu z Pupečníku asijského hloubkově hydratuje pleť, zklidňuje podráždění a začervenání, bojuje proti nedokonalostem a hyperpigmentaci, napomáhá léčení jizviček, zjemňuje a regeneruje pleť a zároveň zabraňuje jejímu stárnutí. Díky vyrovnávání poměru oleje a vody v pleti pomáhá regulovat tvorbu mazu. Ampule je hypoalergenní s vyváženým pH, má vodovou texture, která se rychle vstřebá a je ideální pro všechny typy pleti, včetně aknózní a citlivé.

 Zařaďte do své skincare rutiny lehký hydratační krém

Používejte lehký hydratační krém bez obsahu oleje, který je vhodný pro váš typ pleti. Hledejte složky jako je kyselina hyaluronová nebo glycerin, které pomáhají přitahovat a udržovat vlhkost v pokožce.

Suchá pleť

Tip:

COSRX Full Fit Propolis Light Cream

Hydratační krém s 65% komplexem černého včelího propolisu, který je známý svými protizánětlivými, antibakteriálními, antivirovými, antimikrobiálními a protiplísňovými účinky, a zajišťuje tak zářivou pleť bez nedokonalostí. Textura je lehká, ale dostatečně hydratační a krém je ideální i pro pleť se sklonem k akné.

Mastná pleť

Tip:

ROUND LAB Birch Juice Moisturizing Soothing Gel

Hydratační gel s chladivým efektem pro zklidnění a hloubkovou hydrataci. Díky březové míze pleť vyživuje, zklidňuje záněty a urychluje jejich hojení. Aminokyseliny, enzymy, minerály a vitaminy z březové mízy spolu s kyselinou hyaluronovou vytvářejí na pleti ochrannou bariéru, která zabraňuje ztrátě vody a udržuje pokožku hydratovanou. Gel lze take použít na pokožku spálenou sluncem, či jinak podrážděnou, pro okamžitou úlevu a zklidnění.

 Smíšená pleť

 Tip:

HARUHARU Wonder Black Rice 10 Hyaluronic Cream Unscented

Proslulý posilující a hydratační krém bez esenciálních olejů a parfemace s 99% složek přírodního původu. Díky antioxidantům z fermentované černé rýže a kůře bambusových výhonků účinně bojuje proti známkám stárnutí, vyživuje a rozjasňuje pleť a pomáhá sjednocovat její tón pleti, kontroluje rovnováhu jejího pH a zanechává ji vypnutou, hladkou a hedvábnou.

 Citlivá pleť

 Tip:

 SKIN1004 Centella Soothing Cream

Lehký zklidňující krém pro obnovení vitality a zklidnění pleti, který díky účinné směsi přírodních složek vyživuje a posiluje pleť a zanechává ji zářivou a zdravou. Hlavní složkou krému je Pupečník asijský, bohatý na antioxidanty a aminokyseliny, které pomáhají posilovat přirozenou kožní bariéru, zlepšují elasticitu pleti a podporují celkové zdraví pokožky. Díky oleji z čajovníku a heřmánku, krém redukuje začervenání, podráždění a záněty. Díky lehké a nemastné textuře se krém rychle vstřebává do pokožky a je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé a aknózní.

Zařaďte hydratační masky na obličej

Jednou nebo dvakrát týdně používejte hydratační masky na obličej, které doplní vlhkost a zklidní pokožku vystavenou slunci. V případě plátýnkových masek nezapomeňte po použití vklepat přebytečnou esenci do pokožky, aby se lépe vstřebala. Skvělou náhradou za masku jsou take tonizační tampónky, které spojují několik kroků skincare do jednoho a můžete je také použít jako platýnkovou masku, přiložit na místa na pleti, které potřebují extra péči a nechat 10-15 minut působit. Jsou skvělým způsobem, jak ušetřit čas a peníze, a navíc se díky své praktičnosti skvěle hodí na cesty.

 Tip:

ETUDE HOUSE Soonjung Panthensoside Sheet Mask

Plátýnková regenerační maska s ideálním pH a složením šetrným k pokožce pro hydrataci, obnovu a posílení ochranné kožní bariéry. Panthenol a madecassoside vyživují pleť do hloubky a udržují pleť jemnou a hladkou, zatímco extrakt z pupečníku asijského pleť zklidňuje a urychluje proces regenerace. Maska neobsahuje minerální oleje, umělé parfémy, ani parabeny a je vhodná pro všechny typy pleti.

Tip:

ANUA Heartleaf 77 Clear Pad

Vysoce hydratační a zklidňující tonizační tamponky s hladkou a reliéfní pro jemnou exfoliaci pleti, dávku hydratace a regulaci tvorby kožního mazu. Tamponky efektivně bojují proti akné a nedokonalostem pleti, minimalizují výskyt rozšířených pórů a regenerují a zklidňují pleť. Mírně kyselé pH posiluje ochrannou kožní bariéru a pomáhá tak chránit pleť před škodlivými vnějšími vlivy.

Dopřejte chladivou péči očnímu okolí

Zařaďte do své rutiny hydrogelové náplasti, které pleť chladí a zmírňují otoky. Působí navíc jako prevence proti stárnutí křehké pokožky v okolí očí a zbaví vás I tmavých kruhů pod očima. Náplasti navíc nemusíte použít jen pod oči, ale na jakoukoli jinou oblast obličeje, která potřebuje vice péče, či zchlazení. Pro intenzivnější chladivý efekt doporučujeme náplasti skladovat v lednici.

Tip:

HEIMISH Matcha Biome Hydrogel Eye Patch

Multifunkční hydrogelové náplasti pod oči s unikátní složkou Matcha Biome™, fermentované z probiotik, enzymů a výtažků z Matchy, které pleť hydratují, vyživují, působí proti stárnutí a redukují jemné linky a vrásky. Speciálně namíchaný Botaniceutical plus 10 extrakt pomáhá pokožku zklidnit a reguluje její teplotu.

Nezapomínejte na péči o rty

Zejména u moře potřebují rty extra dávku péče díky horku a slané vodě. Dopřávajte jim pravidelnou dávku hydratace s nočními maskami na rty.

Tip:

LANEIGE Lip Sleeping Mask

Maska pro intenzivní péči o rty s ýživným „Berry Fruit Complex™“ v kombinaci se semínky Murumuru a bambuckým máslem pro dokonale hydratované, plné, hladké a šťavnaté rty. Díky patentované technologii Moisture Wrap™ s kyselinou hyaluronovou a minerály maska vytvoří na rtech ochranný film a zaručí tak uzamknutí vlhkosti a aktivních složek.